Participatie Podcast

De podcast over participatie en meedoen in de maatschappij. Voor iedereen die in het publieke domein werkt. Met ervaringsverhalen uit de praktijk. Over bewonersparticipatie, openbare ruimte, ruimtelijke ontwikkeling, welzijn en werk. Luister naar inspirerende verhalen van bewoners, bedrijven, adviseurs en mensen die in het publieke domein werken.

Luister de podcast

Over ‘Noaberschap in Ugchelen’

“Mensen willen elkaar best helpen, maar daarvoor moet je elkaar eerst kennen. Zo ontstond het idee om vrijwilligers aan hulpvragers te koppelen.” vertelt Wineke Blom. Het is in een notendop de gedachte die ten grondslag ligt aan Noaberschap Ugchelen. Een bewonersinitiatief dat zo’n 5 jaar geleden is ontstaan.

In deze aflevering van de Participatie Podcast praat Saskia van Klaarbergen met Wineke Blom en Floortje van de Heijden over Noaberschap Ugchelen.

Vrijwilligers koppelen aan hulpvragers

“Hulp vragen is lastig. Mensen moeten een drempel over om bijvoorbeeld tegen je te zeggen dat ze eenzaam zijn.” Zo kregen de initiatiefnemers van Noaberschap Ugchelen in het begin heel veel vrijwilligers maar geen hulpvragers. En wat doe je dan? Wineke vertelt in de Participatie Podcast hoe ze dat heeft opgelost.

Geen subsidie

“We willen niets met geld. Van geld komt altijd gedoe. Soms vinden mensen dat lastig. Ze willen toch graag uit dankbaarheid iets geven.” vertelt Floortje. “We willen ook geen subsidie, dan krijg je te maken met allemaal regels waar je je aan moet houden.”

Eenzaamheid

“Eenzaamheid is een van de ergste dingen die er bestaat.” Via Noaberschap Ugchelen zijn er in 4,5 jaar tijd zo’n 130 hulpvragen gekomen waarbij de hulpvragers gekoppeld zijn aan één of meerdere vrijwilligers. Samen boodschappen doen of wandelen, ondersteuning bij een ziekenhuis- of doktersbezoek of samen een hobby oppakken. Het zijn slechts een paar van de voorbeelden.

Ervaringen Noaberschap Ugchelen

Nieuwsgierig hoe Noaberschap Ugchelen tot stand is gekomen? Wat de successen zijn en welke lessen we kunnen leren van de ervaringen in Ugchelen? Luister dan naar aflevering 1 van de Participatie Podcast.

Luister de podcast

Contact

06 – 23 14 25 78
Saskia@itsallaboutcommunity.nl
Bezoekadres: Tot2021 aan de Molenstraat-Centrum 1 in Apeldoorn. Kantoorruimte 1.8 GOLD Works

© 2020 It’s all about community | Privacyverklaring