Online participatie bij plan- en beleidsvorming en bij het stimuleren van bewonersinitiatieven. De afgelopen jaren werd dit vooral ingezet als ondersteuning van de offline processen. Door het Corona-virus komt online participatie opeens in een stroomversnelling.

In deze EXTRA aflevering van de Participatie Podcast praat Saskia van Klaarbergen achtereenvolgens met Willem Smink (Royal Haskoning DHV), Michel Bovy (Buurtrijk) en Michiel van den Ingh (Argu) over online participatie.

participatie podcast online participatie

Willem Smink (Royal Haskoning DHV), Michel Bovy (Buurtrijk) en Michiel van den Ingh (Argu) over online participatie.

Online participatie: begin bij het begin en heb lef

“Weersta de verleiding om meteen aan de slag te gaan met een toffe tool. Begin net als bij andere projecten bij het begin: wil wil je bereiken? Met wie? En waarom? Kijk dan pas welke inzet van (bestaande) middelen hierbij passen” trapt Willem Smink af.

Ook Michiel van den Ingh komt met dit advies en voegt hieraan toe: “Heb lef! Heb het zelfvertrouwen dat het goed komt en durf je kwetsbaar op te stellen.”

“Gebruik bij de inzet van tools de basis, daarmee kom je in de gemeentewereld al zover. Sluit aan op de kanalen die de bewoners zelf ook gebruiken. Hoe? Door bijvoorbeeld lid te worden van een actieve Facebook-groep uit de buurt en leg daar je idee voor.” aldus Michel Bovy.

Leer lessen uit online marketing

Michel Bovy heeft een achtergrond in de wereld van start-ups en online marketing én ervaring in het publieke domein. Hij refereert in de podcast hierna met voorbeelden die laten zien dat we in het publieke domein hier veel van kunnen leren. “Content en distributie zijn essentiële onderdelen. Maar ook conversie: hoeveel mensen bereik je per kanaal? Marketing en sales zijn geen vieze woorden. Ze helpen je om de mensen te bereiken die je wilt bereiken.”

Online participatie is een kans om anderstaligen te bereiken

Critici op het gebied van online participatie verwijzen vaak naar mensen die niet digitaal vaardig zijn of de Nederlandse taal niet beheersen.

“Voor digibeten kun je ter ondersteuning van het online proces een offline alternatief bieden” geeft Willem Smink aan. “Zo hebben we bij een project ergens een kaart buiten gezet waar mensen (corona-proof natuurlijk) langs kunnen komen. Of denk aan het aanbieden van telefonisch contact.”

Michiel van den Ingh laat zien dat online participatie juist een kans is om anderstaligen te bereiken: “Dankzij Google Translate kunnen zij online wel meedoen. Terwijl zij bij een bijeenkomst in een zaaltje niet waren gekomen of zich niet verstaanbaar hadden kunnen maken.”

Luister de Participatie Podcast

Nieuwsgierig naar alle tips en ervaringen van Willem Smink, Michel Bovy en Michiel van den Ingh? Moet jij jouw participatieproces nu aanpassen of wil je zelf graag meer online werken met bewoners? Luister naar de EXTRA editie van de Participatie Podcast via Spotify of Apple Podcast.

Alle afleveringen van de Participatie Podcast zijn hier terug te vinden. Tips voor een onderwerp? Mail dan naar saskia@itsallaboutcommunity.nl.