Participatie Podcast

De podcast over participatie en meedoen in de maatschappij. Voor iedereen die in het publieke domein werkt. Met ervaringsverhalen uit de praktijk. Over bewonersparticipatie, openbare ruimte, ruimtelijke ontwikkeling, welzijn en werk. Luister naar inspirerende verhalen van bewoners, bedrijven, adviseurs en mensen die in het publieke domein werken.

Luister de podcast

Over ‘Participatieproces Omgevingsvisie Raalte Horizon 2040’

“We willen vooral mensen horen en spreken die niet naar de zaaltjes komen. En we willen als gemeente niet alleen zelf in gesprek met inwoners en stakeholders, maar ook dat ze met elkaar in gesprek gaan” vertelt Petra Hofman over de uitgangspunten voor het participatieproces.

In deze aflevering van de Participatie Podcast praat Saskia van Klaarbergen met Vincent Breen en Petra Hofman over het participatieproces van de Omgevingsvisie Raalte Horizon 2040. Een inspirerend en creatief proces met ‘luistervinken’ en ‘visiemakers’.

Vincent Breen is ruimtecoach bij de gemeente Raalte en projectleider voor de omgevingsvisie. Petra Hofman werkt bij Bureau Diep en heeft het participatieproces vorm gegeven.

Verkennen en verbinden met luistervinken

“We hebben 12 luistervinken opgeleid die we 10 middagen op pad hebben gestuurd. Hierdoor hebben we input van 1200 mensen gekregen” geeft Petra aan. “Maar dat niet alleen. We hebben ook beleidsambtenaren betrokken en een hoogleraar laten spiegelen van buitenaf” vult Vincent aan.

Dit waren de belangrijkste stappen in de eerste fase van het proces waarbij verkennen en verbinden centraal stond.

Inhoud verbeelden in tekst en beeld

“Daarna kwam de fase van de visiemakers. Hiervoor hebben we een ‘vacature’ uitgezet, bij 115 aanmeldingen hebben we echt moeten stoppen om het werkbaar te houden. We hadden een mooie mix van mensen die we kennen en onbekenden” geeft Vincent aan. “Voor deze fase hebben we Ruimtevolk gevraagd om de sessies te verbeelden. Dat werkte erg goed.”

Praten over de toekomst

“Er is veel expertise in de samenleving, meer dan je vooraf denkt” zegt Petra. “We hebben met de uitvraag ook goed gelet op het taalgebruik. Niet zeggen ‘kom meedenken over de omgevingsvisie’, maar vragen of mensen mee willen praten over de toekomst van Raalte. Het lijkt een klein verschil, maar dat is zo belangrijk” aldus Vincent.

Participatieproces voor de omgevingsvisie

Nieuwsgierig naar alle ervaringen van Vincent Breen en Petra Hofman? Wil je weten wat volgens hen de successen en leerpunten zijn? En nieuwsgierig naar alle tips die ze delen? Luister naar aflevering 4 van de Participatie Podcast voor de antwoorden.

Goed om te weten: deze podcast is opgenomen voor de Corona-crisis. De boodschap van deze podcast blijft ook tijdens en na deze periode hetzelfde. Alleen kan de online component dan een grotere rol krijgen. Luister hiervoor naar de extra editie van de Participatie Podcast over Online Participatie.

Luister de podcast

Contact

06 – 23 14 25 78
Saskia@itsallaboutcommunity.nl
Bezoekadres: Tot2021 aan de Molenstraat-Centrum 1 in Apeldoorn. Kantoorruimte 1.8 GOLD Works

© 2020 It’s all about community | Privacyverklaring